Updates

Hieronder staan de laatste studie-updates.
 
Om goed op de hoogte te blijven van al onze studieresultaten, kun je onze studie-updates lezen. Hier staan de meest recente resultaten die door ons gepubliceerd zijn in internationale tijdschriften.

« Terug naar overzicht

De invloed van SGA- en vroeggeboorte op de testisfunctie

Achtergrond

De testisfunctie is te bepalen door de spiegels van verschillende hormonen in het bloed te meten. De hypofyse produceert LH en FSH. Deze hormonen stimuleren bepaalde cellen in de testis (de leydig- en sertoli cellen) tot de aanmaak van andere hormonen, namelijk inhibine B, AMH en testosteron. Door de spiegels van al deze hormonen te meten, kunnen we de testisfunctie in kaart brengen. De testisfunctie is niet hetzelfde als vruchtbaarheid, maar als de testisfunctie verlaagd is betekent dit wel dat de kans op een verminderde vruchtbaarheid groter is.

 

 

Studies in het verleden hebben aangetoond dat vroeggeboorte en klein zijn bij de geboorte mogelijk van invloed zijn op de vruchtbaarheid van mannen op volwassen leeftijd. Daarom hebben we bij de mannelijke deelnemers van de PROGRAM en PREMS studie gekeken wat het effect is van verschillende factoren, zoals geboortelengte, geboortegewicht en prematuriteit, op de functie van de testis.

Resultaten

Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat vroeggeboorte en te klein zijn bij de geboorte geen invloed hebben op de testisfunctie. De spiegels van de hormonen die geproduceerd worden door de testis zijn dus normaal in SGA en/of te vroeg geboren mannen.

Toekomst

Momenteel zijn we bezig met het onderzoeken van de invloed van geboortegrootte en vroeggeboorte op AMH spiegels in de vrouwelijke deelnemers van de PROGRAM en PREMS studie. AMH is bij vrouwen een maat voor de hoeveelheid follikels in de eierstokken. Hierover kunt u hier binnenkort meer lezen.