Updates

Hieronder staan de laatste studie-updates.
 
Om goed op de hoogte te blijven van al onze studieresultaten, kun je onze studie-updates lezen. Hier staan de meest recente resultaten die door ons gepubliceerd zijn in internationale tijdschriften.

« Terug naar overzicht

Eicelreserve in te kleine, SGA-geboren kinderen en het effect van groeihormoonbehandeling

Inleiding:

De foetale periode is belangrijk voor optimale groei en ontwikkeling van diverse essentiële orgaansystemen, zoals de voortplantingsorganen. Verminderde groei in de baarmoeder zou de ontwikkeling van deze organen negatief kunnen beïnvloeden. Serum Anti-Müllerian Hormoon (AMH) is een goede marker voor de eicelreserve in de eierstokken van meisjes.

Doel:

Het doel van onze studie was om te onderzoeken of Small for Gestational Age (SGA, dysmatuur) geboren meisjes een lager AMH, en daarmee een verminderde eicelreserve, hebben. Ten tweede wilden wij aantonen dat de tegenwoordig geregistreerde groeihormoonbehandeling voor SGA kinderen zonder inhaalgroei, geen effect heeft op het AMH.

Methoden:

Wij hebben serum AMH waarden bepaald in 119 prepubertaire, SGA geboren meisjes zonder inhaalgroei (leeftijd 3-10 jaar) en in 127 gezonde controle meisjes (leeftijd 3-10 jaar). Het effect van groeihormoon (GH) analyseerden wij in een subgroep van de SGA geboren meisjes, gedurende gemiddeld 4 jaar groeihormoonbehandeling.

Resultaten:

AMH in SGA geboren meisjes zonder inhaalgroei was vergelijkbaar met dat in controle meisjes. AMH na 4 jaar GH behandeling was onveranderd ten opzichte van AMH bij start.

Conclusies:

AMH in SGA geboren meisjes zonder inhaalgroei is vergelijkbaar met AMH in controle meisjes, wat betekent dat de eicelreserve niet verminderd is door groeivertraging in de baarmoeder. Wij vonden geen effect van groeihormoonbehandeling op AMH.

Origineel artikel:

Anti-Müllerian hormone in short girls born small for gestational age and the effect of growth hormone treatment. AJ Lem, VH Boonstra, JS Renes, PE Breukhoven, FH de Jong, JSE Laven, ACS Hokken-Koelega, Human Reproduction, januari 2011.