Updates

Hieronder staan de laatste studie-updates.
 
Om goed op de hoogte te blijven van al onze studieresultaten, kun je onze studie-updates lezen. Hier staan de meest recente resultaten die door ons gepubliceerd zijn in internationale tijdschriften.

« Terug naar overzicht

De invloed van SGA- en vroeggeboorte op AMH-spiegels bij vrouwen

Achtergrond

Anti-Müllerian Hormone (AMH) is een hormoon dat wordt geproduceerd door specifieke cellen in de eierstokken, de granulosacellen. De hoogte van AMH spiegels in het bloed is gerelateerd aan de hoeveelheid follikels die AMH produceren in de eierstokken. Dit betekent dat AMH een maat is voor de eicelreserve.

Studies in het verleden hebben aangetoond dat vroeggeboorte (prematuriteit) en klein zijn bij de geboorte mogelijk van invloed zou zijn op de vruchtbaarheid van vrouwen op volwassen leeftijd. Daarom hebben we bij de vrouwelijke deelnemers van de PROGRAM en PREMS studie gekeken wat het effect is van verschillende factoren, zoals geboortelengte, geboortegewicht en prematuriteit, op AMH spiegels in het bloed.

 

Resultaten

Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat vroeggeboorte en te klein zijn bij de geboorte waarschijnlijk geen invloed hebben op de eicelreserve. De AMH spiegels in het bloed zijn dus normaal in SGA en/of te vroeg geboren vrouwen.

Wel zagen we dat AMH spiegels gemiddeld iets lager waren bij vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken en vrouwen met een latere menarche (eerste ongesteldheid). Ook vonden we hogere AMH spiegels bij de vrouwen in de "SGA catch up" groep (SGA geboren, met inhaalgroei) in vergelijking met controlepersonen. Deze spiegels vielen echter nog steeds binnen de normaalwaarden.

 

Toekomst

Momenteel zijn we bezig met het onderzoeken van de invloed van het gebruik van groeihormoon op AMH spiegels bij meisjes. Hierover kun je hier binnenkort meer lezen.

 

Origineel artikel

Influence of preterm birth and small birth size on serum anti-Müllerian hormone levels in young adult women. GF Kerkhof, RWJ Leunissen, RH Willemsen, FH de Jong, JA Visser, JSE Laven, ACS Hokken-Koelega