Oorzaken van niet goed groeien

Groeihormoondeficiëntie

Het lichaam van deze kinderen maakt erg weinig of helemaal geen groeihormoon. Kinderen met een groeihormoondeficiëntie zijn klein en groeien erg langzaam. Deze ziekte kan bij de geboorte, maar ook op latere leeftijd ontstaan. 

SGA
Dit is een afkorting voor Small for Gestational Age, wat Engels is voor ‘te klein voor de duur van de zwangerschap’. De oorzaak van het klein geboren worden is vaak niet bekend. Wanneer een SGA-kind vanaf het moment dat hij of zij klein is fabriekshormoon krijgt als dat nodig is, komt het waarschijnlijk helemaal goed, al moeten de ontwikkelingen van hem of haar wel een lange tijd goed gevolgd worden door een dokter in het ziekenhuis. 

Silver-Russel syndroom
Kinderen met het Silver-Russel syndroom zijn herkenbaar aan hun kleine en vooral tengere gestalte, een driehoekige vorm van het gezicht en de pinken zijn vaak krom. Kinderen met dit syndroom zijn al bij de geboorte klein en licht, en groeien daarna erg langzaam. Meestal heeft één persoon in een familie dit syndroom, maar soms hebben meerdere gezinsleden dezelfde ziekte.

 Prader-Willi Syndroom
Wie deze ziekte heeft, wordt geboren met slappe spieren en zal bijvoorbeeld te langzaam groeien en heel de dag enorme honger hebben. En zo zijn er nog veel meer dingen waar je last van hebt, als je het Prader-Willi syndroom hebt. Jongens en meisjes krijgen dit syndroom wanneer ze een foutje in hun genen -cellen in het lichaam die bepalen hoe je bent- hebben.